DOZ en wiskunde op het internet

DOZ is de afkorting van mijn achternaam, mijn volledige naam incl titel is drs. Juan Silverio Dominguez Y Sainza. Ik ben geboren in Enschede op 3 maart 1977. Tot 1996 heb ik in Enschede gewoond. In 1996 ben ik wiskunde gaan studeren aan de Rijskuniversiteit Groningen. Ik ben afgestudeerd in 2001 in de coderingstheorie bij de vakgroep 'algebra en meetkunde'.

Mijn scriptie 'Locator decoding for BCH codes' ging over het herstellen van fouten bij het versturen van data. Je kunt je goed voorstellen dat als je bijvoorbeeld een emailtje verstuurt dat deze onderweg, in de wereld van kabels en de ether, gestoord wordt door externe factoren. Dit noemen we ruis. Als de fouten die hierin komen binnen een bepaalde grens liggen, dan kunnen we aan de hand van ingenieuse algoritmen deze fouten eruit halen, zodat jij je emailtje zonder problemen kunt lezen. Wat hier gebeurt kun je vergelijken met wat er in je hoofd gebeurt bij het lezen van een tekst met fouten: "Wsikudne is luek!" Iedereen leest hier ondanks de fouten die erin zitten dat er 'wiskunde is leuk!' staat. Je hersenen zijn hier ook aan het decoderen. Computers kunnen dit nog vele malen beter en sneller!
Voor geïnteresseerden is mijn scriptie onder 'Downloads' te vinden.

Na mijn afstuderen ben ik les gaan geven op een middelbare school, het Maartens College in Haren. Ik kreeg hier gelijk zonder enige ervaring een aanstelling voor 60%. Hierbij was ik ook begonnen aan de studie 'Technische Mechanica'. Ik heb deze studie een jaar gevolgd en toen moest ik kiezen of ik mijn eerstegraadsbevoegdheid voor wiskunde wilde behalen of dat ik deze studie af wilde maken. Ik heb toen gekozen voor het behalen van de onderwijsbevoegdheid.

Na het behalen van de eerstegraadsbevoegdheid wiskunde heb ik nog even getwijfeld wat ik nu precies wilde gaan doen. Wetenschappelijk onderzoek doen trok mij toen ook erg, in afwachting op een geschikte aio plek ben ik les gaan geven aan de Christelijke Hogeschool Leeuwarden als ICT docent. Dit heb ik een half jaar gedaan, maar ik miste de wiskunde en het doceren ervan dat ik in januari weer terug naar het doceren van wiskunde ging: twee dagen op het Vincent van Gogh in Assen en drie dagen op het Zernike College in Haren.

Uiteindelijk toch voor het onderwijs gekozen en in 2004 ben ik begonnen aan de eerstegraadsopleiding natuurkunde die ik in 2007 heb afgerond. De combinatie wiskunde - natuurkunde is, zeker op een middelbare school, ideaal.

Sinds 1 augustus 2004 ben ik met veel plezier wiskunde- en natuurkunde docent aan het Willem de Zwijger te Bussum.